vrijdag 6 februari 2015

Rijden op de Zon

Op Nu.nl vandaag een bericht over weer een prijs die studenten uit Eindhoven hebben gewonen met hun gezinsauto op zonne-energie. Dat lijkt voor velen nog een ver-van-mijn-bed-show, maar ik schreef eerder ook al een stuk over het zonnedak van de Prius. Het toepassen van zonne-energie op voertuigen biedt zeker mogelijkheden. Niet dat zonne-energie je nou heel ver gaat brengen. Als je kijkt naar de solar-challenge dan zie je dat zelfs bij een 1 persoons lichtgewicht wagen de prestaties niet heel super zijn. Een zonnedak levert onvoldoende stroom op om een volwaardige gezinsauto voort te stuwen. Toch zie ik er wel degelijk toekomst in om twee redenen.

Ten eerste natuurlijk het imago. Als je groen wilt rijden kun je wel in een Mitsubishi Outlander gaan rijden op groene stroom, of in een oude Mercedes diesel op plantaardige olie, maar het valt eigenlijk niemand op, tenzij je er enorme stickers op gaat plakken. Een zonnedak valt veel meer op.

Ten tweede is het een goed middel tegen range anxiety. Je komt er iets verder mee, maar vooral geeft het rust voor als de publieke laadpaal op je bestemming door iemand anders is bezet. Of als je denkt: misschien haal ik het niet. Met een zonnedak haal je het overdag altijd, alleen kan het wel een flinke tijd gaan duren als je moet stoppen om te wachten tot je accu weer een beetje is bijgeladen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten