zaterdag 9 augustus 2014

China bestrijdt dure auto-onderdelen

De Chinese overheid bestrijdt het kunstmatig hooghouden van prijzen van reserveonderdelen door autofabrikanten in China. Ook in Europa zijn reserveonderdelen van auto's en andere consumentenproducten vaak opvallend duur.

De laatste weken kondigden de Duitse autoproducenten BMW, Audi en Daimler al drastische prijsverlagingen voor reserveonderdelen in China aan, tot bijna 40%. Ook Chrysler en Jaguar Land Rover verlaagden hun prijzen vorige maand. Nu verlagen ook Toyota, Honda en Nissan hun prijzen van auto-onderdelen in China, in reactie op een aangescherpt onderzoek van de Chinese concurrentiewaakhond naar prijsmanipulatie.
De Chinese overheid bestudeert het marktgedrag van autofabrikanten om vast te stellen of de prijzen van reserve-onderdelen kunstmatig hoog worden gehouden. Volgens Chinese staatsmedia brengen de bedrijven al jaren teveel in rekening bij de consument.
Chinese autoriteiten kondigen meer en meer onderzoeken aan naar vermeend machtsmisbruik door buitenlandse bedrijven. Zo is er een onderzoek gaande naar melkpoeder wat gericht is op grote multinationals als Mead Johnson en Danone. Dit onderzoek valt samen met een toenemende schaarste aan babyvoeding in Nederland doordat Chinezen in Nederland de melkpoeder meenemen naar China, waar het duur is door strenge regels voor import.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten