maandag 5 juni 2017

Aantal plug-ins daalt

Vorig jaar berichtte ik al dat de verkoop van plug-ins was ingestort. Uit nieuwe cijfers van de RvO blijkt nu zelfs dat het aantal plug-ins eind april lager was dan eind januari dit jaar. Het aantal schommelt nu rond de 99.000. Er worden wel kleine aantallen plug-ins verkocht, maar er gaan er evenveel weer tweedehands naar het buitenland.

Het aantal volledig elektrische auto's groeit nog wel. Als het zo doorgaat komen we eind 2017 tegen de 19.000 elektrische auto's, een groei van maar liefst 50% tov eind 2016.

De brandstofcelauto wil nog niet doorbreken. Eind 2016 waren er 30. Eind 2017 zullen dat er een stuk of 40 zijn.

Door de slechte verkopen van plug-ins lijkt het er steeds meer op dat de doelstelling van 200.000 elektrisch aangedreven auto's in 2020 niet gehaald zal worden. Er ligt duidelijk een opgave voor het nieuwe kabinet om met aanvullend of effectiever beleid te komen.


Stimulering van dergelijke aantallen elektrische en brandstofcelauto's werkt niet: men zit er niet op te wachten. Om de doelstelling te halen zal er dus weer een stimulans moeten komen voor plug-ins. Denk bijvoorbeeld aan een korting per gram CO2-emissie die een voertuig per kilometer minder dan het gemiddelde uitstoot. Zo voorkom je dat de korting vooral terecht komt bij relatief dure auto's. Om budgetneutraal te zijn zou dan de bijtelling voor elektrische auto's iets omhoog moeten (bijvoorbeeld naar 5%).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten