zaterdag 20 augustus 2016

Batterij startup belooft dubbel bereik in 2018

MIT News meldt dat een batterij startup die is voortgekomen uit de MIT universiteit plannen heeft voor de productie van een nieuwe batterij. Het bedrijf, genaamd SolidEnergy, werkt al langer aan een batterij op basis van Lithium-metaal in plaats van Lithium-ion technologie. De resulterende batterij heeft de helft van het formaat en gewicht van een Li-ion batterij.

"Met twee keer de energiedichtheid kunnen we een batterij maken die half zo groot is, maar net zo lang mee gaat, of we kunnen een batterij maken van hetzelfde formaat, die twee keer zo lang mee gaat." zegt Hu die mede-uitvinder van de batterij is en nu CEO van SolidEnergy.

Nu worden dit soort dingen al langer geroepen op universiteiten, maar het wachten was altijd op een batterij die ook echt marktrijp is. SolidEnergy werkt nu aan het opzetten van een grootschalige productielijn om vanaf november dit jaar batterijen te kunnen leveren. De nieuwe batterij kan in bestaande fabrieken voor Li-ion batterijen worden geproduceerd. SolidEnergy richt zich op de productie van specifieke materialen die het wil toeleveren voor de productie van de nieuwe batterij.

De eerste toepassing waar men zich op richt zijn drones, die nu gemiddeld tien tot twintig minuten op één batterij mee gaan. Grotere batterijen hebben bij drones weinig nut, omdat de drones door extra gewicht meer energie gebruiken.

Vanaf 2017 wil men zich ook gaan richten op smartphones en andere draagbare electronica. Vanaf 2018 denkt men ook batterijen voor elektrische voertuigen te kunnen gaan leveren. De batterij zou de actieradius van elektrische voertuigen kunnen verdubbelen.

Volgens eerdere berichten zou de batterij geschikt moeten zijn voor temperaturen van -40 tot +250 graden. Die maximumtemperatuur is aanzienlijk hoger dan van Li-ion batterijen. Dat betekent dat er waarschijnlijk minder koeling nodig is. Bij elektrische voertuigen is veel koeling nodig om te voorkomen dat de batterijen te warm worden, met deze batterijen is dus een aerodynamischer ontwerp mogelijk.

De levensduur is nog niet bekend. Eerdere cijfers spraken over een behoud van 80% van de oorspronkelijke capaciteit na 300 laadcycli. Bij batterijen voor electronica is dat gangbaar, maar batterijen voor voertuigen moeten langer mee kunnen.

Bij elektrische voertuigen is ook van belang hoe snel geladen en ontladen kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten