zondag 26 juni 2016

Nieuwe Prius krijgt zon-aandrijving

De volgende generatie Prius plug-in hybride wordt nog milieuvriendelijker dankzij een zonnepaneel op het dak om de accu bij te laden. Toyota produceert al een Prius met zonnedak, maar dat dak levert alleen energie voor de air conditioning. Toyota vond het aanvankelijk blijkbaar nog te riskant om direct stroom te leveren aan het aandrijfsysteem.

Dankzij zonne-energie kan het brandstofverbruik met zo'n 10% worden gereduceerd en kan de batterij ook zonder stekker worden bijgeladen als de auto stil staat. Naast het bijladen van de accu leveren de zonnepanelen ook direct stroom aan elektrische accessoires van het voertuig, zoals lampen, elektrische ramen en air conditioning. Toyota heeft nog niet aangegeven of het zonnedak standaard wordt of optioneel.

De Prius met zonnedak wordt voorlopig alleen in Europa en Japan aangeboden. In de V.S. doorstaat het zonnedak de crash test niet doordat Toyota een glazen zonnepaneel gebruikt. Toyota beschikt nog niet over zonnepanelen met folietechniek.

Toyota probeert de kosten van het systeem te verlagen, zodat het systeem ook op andere hybride modellen kan worden toegepast.

Door de vooruitgang in zonnepaneeltechnologie is zonne-energie steeds meer een aantrekkelijke optie geworden als aanvullende energiebron in voertuigen. Zo bleek ook tijdens de solar challenge.

Mogelijk is ook Tesla bezig met een dergelijk systeem. Tesla bracht onlangs een bod uit op SolarCity, leverancier van zonnepanelen in de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten