dinsdag 17 november 2015

Autoverkopen 2015 en prognose 2016

Het loopt weer tegen het einde van het jaar. Tijd dus om terug te kijken naar het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2016.

Verkopen 2015
Aumacon heeft haar cijfers bijgewerkt. Voor 2015 verwacht Aumacon nu dat er 415.000 auto's worden verkocht (7% meer dan vorig jaar). Die 7% groei is boven verwachting. 

Benzine
De hoofdmoot wordt nog steeds gevormd door 'gewone' benzineauto's (incl. hybriden zonder stekker). Hiervan verwacht Aumacon nu dat er 278.000 worden verkocht, een groei van 12%. Deze groei lijkt vooral te komen van de micro en milde hybriden, zoals de Peugeot 308 SW, die mede dankzij een lage bijtelling populair is bij leaserijders. 

Diesel
Bij diesels was er een daling in de verkopen van 5%. Een iets minder grote daling dan eerder werd verwacht. 

Plug-ins
De verkoop van plug-in hybriden neemt naar verwachting over 2015 met een kwart toe. Dat komt ook omdat er volgend jaar flink gesneden wordt in de bijtellingsregeling. Daarom worden er in de laatste maanden van dit jaar nog veel plug-ins verkocht.

LPG
De verkoop van auto's op LPG is dit jaar weer 66% lager dan vorig jaar. Dat heeft alles te maken met het ontbreken van stimulering voor deze relatief schone brandstof.

Elektrisch
De verkoop van volledig elektrische auto's is volgens cijfers van de RVO ongeveer volgens verwachting met zo'n 2.700 stuks, al verwacht Aumacon er zo'n 2.550. Beide aantallen wijzen op een daling ten opzichte van vorig jaar, dankzij een versoberde bijtellingsregeling. 

Overig
De verkoop van auto's op CNG valt dit jaar tegen. Aumacon verwacht er zo'n 600. Tenslotte nog 5 op biobrandstof en 5 op waterstof.


Prognose 2016
Voor volgend jaar verwacht Aumacon weer ongeveer een zelfde volume. De verkopen zullen te lijden hebben onder de verkooppiek van auto's met lage bijtelling eind dit jaar, maar daar staat een aangekondigde lastenverlichting tegenover. Of die lastenverlichting doorgaat moeten we natuurlijk nog maar afwachten.

Plug-ins
De belangrijkste wijziging in 2016 is de versobering van de bijtellingsregeling voor plug-ins. Aumacon verwacht dat de verkopen van plug-ins met 40% zullen dalen. Ik denk zelf dat dat nog een voorzichtige inschatting is.

Benzine
Die daling biedt ruimte voor groei voor andere brandstoffen. Aumacon verwacht een plusje van 4% voor benzineauto's. 

Diesel
Aumacon verwacht een daling van 1% in de verkoop van diesels. Mogelijk vanwege het dieselgate schandaal. 

LPG
Voor LPG verwacht Aumacon weer een herstel, wat mij nogal onwaarschijnlijk lijkt bij ongewijzigd beleid. 

Elektrisch
Omdat alleen voor volledig elektrische auto's de bijtelling laag blijft, verwacht Aumacon daar een verdubbeling naar 5.000 stuks.

Overig
Voor CNG voertuigen verwacht Aumacon een verdere daling naar 500 stuks. Dat zal volgens mij afhangen van de ontwikkeling van de benzineprijs in 2016.
Biobrandstoffen zullen in 2016 ook geen rol van betekenis spelen. Voor waterstofvoertuigen verwacht Aumacon een groei van 5 naar 40 stuks. In procenten een hoge groei, maar toch realistisch met de komst van nieuwe modellen. Daarbij is waterstof voor veel automobilisten een bruikbaarder alternatief voor een plug-in dan een elektrische auto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten