dinsdag 21 juli 2015

Verkoop elektrische auto's versnelt

Juni was een goede maand voor de verkoop van elektrische auto's. Volgens de RVO  werden er maar liefst 354 verkocht, terwijl ongeveer 250 per maand normaal is. Ook plug-ins verkochten goed met een aantal van 2.294, tegen normaal ca. 1.600. Eind dit jaar wordt een piek verwacht in de verkoop van plug-ins, omdat de bijtelling omhoog gaat van 7% naar 15%.

In zijn algemeenheid was juni een goede maand, volgens DealerSupportNet werden er 36.999 auto's verkocht, tegen 32.699 in dezelfde maand een jaar eerder, een plus van 13%. Niet alle alternatieve brandstoffen doen het echter even goed als de (semi)elektrische voertuigen. Zo zakt de markt voor LPG voertuigen nog steeds verder in, Aumacon verwacht nog dat er dit jaar maar 500 worden verkocht, waardoor het aantal LPG voertuigen op de weg hard terugloopt. Ook de verkoop van CNG voertuigen valt tegen en Aumacon verwacht dat er dit jaar maar 750 zullen worden verkocht. Mogelijk ligt hier een verschuiving richting plug-ins aan ten grondslag. De Golf GTE is nieuw en was de eerste helft van dit jaar de best verkochte plug-in hybride, daarmee de Mitubishi Outlander van de troon stotend.

Dat is opvallend, omdat de staatssecretaris van Financiën, Wiebes, in een brief aan de Tweede Kamer juist mede als argument om stimulering voor plug-ins af te bouwen aangaf, dat dit vooral de verkoop van grotere modellen stimuleerde, zoals de Outlander en de Volvo V60.


Ondanks de groeiende verkoop van elektrische auto's wordt naar verwachting de doelstelling van 200.000 elektrische auto's niet gehaald. Dit komt vooral omdat verwacht wordt dat de verkoop van plug-ins vanaf volgend jaar sterk zal terugvallen door de afbouw van de stimulering. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten