Met zoveel innovatieve voertuigconcepten die dezer dagen de markt verkennen, vergeten we bijna dat de meeste auto's nog gewoon traditionele benzineauto's zijn. Die kunnen een stuk zuiniger worden gemaakt door ze te hybridiseren.
Een nieuwe trend in de ontwikkeling van zgn. milde hybride systemen is het gebruik van 48-volt lithium-ion accu's. Die accu's komen in plaats van accu's met een lager voltage die gebruikt worden in mild hybride systemen, vaak gewone 12V loodaccu's. Deze ontwikkeling is mogelijk geworden door verbeteringen en kostenbesparingen in de technologie van lithium accu's.
48V accu's kunnen ongeveer 4x zo veel remenergie opslaan als 12V accu's. Mede om die reden gebruiken volledig hybriden hogere voltages. Zo gebruikt Toyota 220V in het hybrid synergy drive systeem van de Prius. Hogere voltages vormen echter een risico bij ongevallen. 48V systeem zijn een stuk goedkoper, omdat bij hogere voltages extra veiligheidsvoorzieningen vereist zijn.
Talloze automotive toeleveranciers zijn met deze technologie aan de slag gegaan, inclusief Continental, Johnson Controls en Bosch. Het 48V systeem van Bosch moet dit jaar nog door een niet met name genoemde Europese fabrikant op de markt worden gebracht.
Bosch werkt sinds 2013 in een joint-venture met als doel om lithium-ion accu's te ontwikkelen die de helft goedkoper zijn met een twee maal zo hoge energiedichtheid. Volgens een directeur van Bosch is dit project "goed op weg".
Een dergelijke stap voorwaarts zal het gebruik van hybride en elektrische aandrijvingen stimuleren. Bosch verwacht dat in 2020 15% van alle nieuwe auto's hybride of elektrisch aangedreven is. Het grootste deel daarvan zouden wel eens de mild hybriden kunnen zijn.
Het systeem van Bosch, genaamd "Boost Recuperation System"(BRS), zou een brandstofbesparing moeten opleveren van 5 tot 18% tegen minimale meerkosten. BRS bestaat uit een elektromotor, een 48V, 0,25 kWh lithium-ion accu en een DC/DC omvormer.
Het systeem kan remenergie in de accu opslaan. Een start-stopsysteem kan de motor uitschakelen, zodra het gas wordt losgelaten (tijdens stops, maar ook bij remmen op de motor). De accu kan de voertuigelektronica dan van stroom voorzien. Bovendien kan het systeem de auto een tijdelijke boost geven van 10 kW tijdens acceleratie.
Zie ook het originele artikel in het Engels.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten