vrijdag 5 september 2014

Opening waterstoftankstation: eerste stap op een lange tocht

Deze week is het eerste Nederlandse openbare tankstation voor waterstof geopend aan de A15 in Rhoon bij Rotterdam. Het tankstation werd op 3 september officieel geopend door staatsecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Volgens planning is het de eerste van ca. 20 tankpunten die in 2020 in Nederland operationeel moeten zijn.

Bij de omzetting van waterstof om elektriciteit op te wekken voor de aandrijving ontstaat alleen waterdamp. Daarmee is het volgens de minister een oplossing voor schonere steden, omdat dit de luchtkwaliteit niet aantast en de elektrische aandrijving voor minder geluidsoverlast zorgt.

Het ministerie wordt zelf ook klant van het tankstation. Rijkswaterstaat heeft sinds kort de eerste twee personenwagens (Hyudai ix35) op waterstof in hun wagenpark. In Rotterdam wordt waterstof voor een groot deel van de Europese markt geproduceerd en onder meer via ondergrondse leidingen getransporteerd.

De staatssecretaris kondigde ook aan dat er vier miljoen euro beschikbaar is voor provincies die proeven willen doen met waterstofbussen. Tot nu toe rijden in Nederland alleen enkele vrachtauto's, een bestelauto en een aantal bussen op waterstof. Die konden tanken in Amsterdam, Arnhem en Helmond bij tankstations die niet openbaar toegankelijk waren.

Het nieuwe tankstation moet waterstof ook toegankelijk maken voor personenwagens. Het waterstoftankstation in Rhoon is van het Franse Air Liquide, dat bouwt aan een groter Europees netwerk van waterstoftankstations.

Overigens is het de bedoeling dat het huidige station van het Gemeentelijk VervoerBedrijf in Amsterdam verplaatst en openbaar wordt en ook dat het station in Helmond uitgebreid en openbaar wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten